Program

Klikk for å åpne i ny fane, så kan du printe timeplanen. Da har du oversikten!

Pete Best var Beatles’ trommeslager i to år, fra august 1960 da de bestemte seg for å bli profesjonelle musikere og frem til august 1962 da de hadde fått platekontrakt med EMI Parlophone. Da ble han erstattet av Ringo Starr.

The Beatles med Pete Best som trommeslager.

Pete Best

Han ble rekruttert som trommeslager for The Beatles i august 1960 og ble med dem i to år, frem til han ble erstattet av Ringo Starr i august 1962. Mens han var i The Beatles deltok han på plateinnspillinger for selskapet Polydor i Hamburg, da Beatles kompet sanger og gitarist Tony Sheridan. Han var også med på de første innspillingene for BBC radio og var med gruppen til EMI studios i Abbey Road første gang de var der, 6. juni 1962.

Etter å ha blitt erstattet av Ringo dannet Pete Best sitt eget band som ga ut en del plater med moderat suksess. Utover sekstitallet la han show business på hyllen og fikk seg en vanlig jobb. Etter at moren Mona Best døde i 1989, besluttet Pete seg for å begynne å spille trommer igjen. Norge var ett av de første landene han besøkte da.

Pete Best i puben The Grapes i Mathew Street i Liverpool. På puben henger bilder av The Beatles fra den tiden han var trommeslageren deres.

Siden har han reist rundt om i verden med sitt eget band, og opptrådt på Beatlesfestivaler og andre tilstelninger. Hvert år arrangerer han sin egen «Best Fest» på legendariske Casbah Club i Liverpool under den årlige Beatles Week. Du kan høre Pete Bests arbeid for The Beatles på flere sanger på «Anthology 1«.

Bandet hans har også utgitt det kritikerroste albumet «Hayman’s Green», hvor Pete har vært med og komponert de fleste sangene. På festivalen skal Bård Ose intervjue Pete Best i seminardelen, dessuten inntar Pete trommestolen når hans band skal holde konsert.

The Blue Meanies

Bandet kommer fra østkysten av USA (New York og New Jersey) og har spilt på den årlige amerikanske Beatlesfestivalen «Abbey Road On The River» siden 2004, hvor de også skal opptre i år.

De hadde sin første opptreden på Beatlefest i 1984, og siden da har de opptrådd på utallige Beatlesfestivaler og eventer i inn- og utland. Det har også hatt shows på BB Kings i New York. I 2024 spiller de for niende året på rad på det historiske St. George Theatre i New York City. Her fremfører de 50 årsjubiléet til Beatles plateutgivelser i USA.

De har også hatt tribute konserter til musikk fra flere band, f.eks. Beach Boys, Kinks, Byrds, Monkees, solo Beatles show, og annet av gruppene fra England som gjorde det stort i USA på 60-tallet.

The Blue Meanies

Her er en smakebit på bandet:

 

John Lennon-tolkeren

Jay Goeppner kommer til festivalen. Det blir hans første besøk i Norge, og vi blir det 22. landet han fremfører sitt show i. Han har mange ganger blitt backet av The Blue Meanies, og det blir han også denne gangen. Her har vi en video der han fremfører «Little Child» sammen med The Blue Meanies.

 

REIS DEG I STRÅLEGLANS – En drøy time med Yan Friis og Tom Kristensen

I 1970 – året da Beatles offisielt gikk fra hverandre – hadde sekstitallets popkulturrevolusjon nådd et uunngåelig veiskille.

Vi bør understreke at eks-beatlene fortsatt solgte millioner av album på begynnelsen av tiåret, men musikken de ga ut påvirket ikke samtiden og det som foregikk rundt dem.

Parallelt ble gruppens arv kanalisert på nytt av folk som Electric Light Orchestra og Supertramp, to progrock-influerte grupper som ble tildelt platinaplater for sine tjuvlånte Beatles-pastisjer.

Hadde The Fab Four bestemt seg for å gjenforenes under syttitallet, er det med stor sannsynlighet at studioinnspillingene deres ville ha endt opp i den musikalske leia til nettopp ELO og Supertramp: tvilsom, positiv pop – dynket i radiovennlig sonisk søtsuppe. Ærlig talt, kvartetten hadde det bedre hver for seg.

I 1973 var denne gjenforeningen nærmere enn noen kunne ane. Beatles-rabulistene Yan Friis og Tom Kristensen tar for seg året da John, Paul, George & Ringo ble venner igjen… Og litt til!

Yan Friis er Norges aller største autoritet på The Beatles – og har i likhet med pop-historiker Tom Kristensen sort belte, 9. Dan i emnet om gruppens respektive karrierer.
Som ikke dette er nok; det blir urfremføring av det spennende skuespillet «Hete netter i Lagos».
Spørrespalte, plateomtaler, harde facts, lettkledde damer og nådeløst alvor.

Utstilling

Som i fjor kommer Tove Bergem med en salgsutstilling med Beatlesmotiver.

Tove er født i Oslo i 1973, men oppvokst i Bergen. Hun har jobbet med softpastell i noen år, første utstilling var i 2016. Hun har hatt separatutstillinger i Bergen, Geilo og på Voss og deltatt i kollektive utstillinger flere steder i Bergen.

Tove Bergem med et John Lennon-motiv.

Tove gleder seg til årets festival og denne gangen tar hun også med seg t-skjorter.

Marked

Det blir platemarked også i år. Svenn Beckstrøm og Ole Christensen kommer på lørdagen og rigger seg til. Ola Furu, som mange husker fra festivalene på Beitostølen kommer også med sin imponerende samling. Er du interessert i å ha et eget bord på markedet kan du sende forespørsel om dette til Mette Iren Tangedal Cancemi på epostadressen mette@tangedal.no eller sende henne en sms til telefon (+47) 47 61 34 65

Tony Bramwell signerer «Beatles For Sale» på platemarkedet vårt i 2022. Det er hans hånd som er uklar på forsiden av omslaget.

For deg som ikke klarer å vente på festivalen kan vi opplyse om at dagen før festivalstart, torsdag 12. oktober kan du tyvstarte ved å gå på Bergen Kinos forestilling i sal KP12 kl 18 av filmen PRE FAB! som er en dokumentar om den tidligste trommisen til The Beatles, nemlig Colin Hanton. Han var med dem fra den spede begynnelsen da de het The Quarry Men, han var der da Paul ble med i gruppen, da George ble med i gruppen og han var der da de spilte inn sin første, privatfinansierte plate. TRAILER Filmen introduseres av Bård Ose.

Og etter filmen kan du ta turen ned til Dyvekes Vinkjeller, hvor det bys på vorspiel til festivalen, med levende beatmusikk.

Festivalens trommesett er levert av Musikk-Miljø.