Om the Beatles

The Beatles var et engelsk rockeband fra Liverpool som ble dannet i 1959/1960. Bandet bestod av James Paul McCartney, John Winston Lennon, George Harrison og Ringo Starr (Richard Starkey). De debuterte på plate i 1962 med singelen «Love Me Do» som hadde moderat suksess. Det store gjennombruddet i Storbritannia kom i 1963 med gruppens andre singel, «Please Please Me», som gikk til topps på de engelske hitlistene. Gjennombruddet i De forente stater kom i februar 1964, med singelen «I Want to Hold Your Hand».

Gruppen forble en av de fremste populærmusikkgruppene gjennom hele 1960-tallet, frem til den ble offisielt oppløst i 1970. De hadde da dominert hitlistene og musikkbransjen på begge sider av Atlanteren gjennom hele karrieren.

De påvirket etterkrigstidens babyboom-generasjon i Storbritannia, De forente stater og mange andre land i 1960-årene. De er utvilsomt den mest populære gruppen i rockehistorien, med over 1 milliard solgte plater verden over.

Selv om de helt i begynnelsen var kjent for en variant av lett popmusikk som ble kalt merseybeat, ble deres senere verker mottatt med en popularitet og kritisk hyllest som kanskje overgår alt i det 20. århundre. De ble mer enn kun plateartister, og påvirket moter og kultur, med ringvirkninger til film og politisk aktivisme. De oppnådde en ikonstatus som ga dem enorm påvirkningskraft.

The Beatles 1957 (Quarrymen)

woolton1I mars 1957 dannet John Lennon The Blackjacks sammen med skolekameraten Pete Shotton. Omdøpt til Quarrymen uka etter, navnet hentet de fra skolesangen til skolen de gikk på, the Quarry Bank High School.

Quarrymen var bandet der musikere kom og gikk hver uke, og det var stor gjennomtrekk i gruppen. Men til tross for dette, holdt Quarrymen konsert på legendariske The Cavern i Liverpool allerede i august 1957, vel et halvt år etter de startet.

Under en konsert senere samme år ble Paul McCartney introdusert for John Lennon første gang han fremførte Be Bop A Lula fra scenen. McCartney ble med på gitar bare en uke etterpå, etter bl.a. å ha overbevist på Twenty Flight Rock.

Opptaket under er fra den dagen Paul for første gang så the Quarrymen på en scene. Etter konserten ble han kjent med John Lennon og de andre.

I desember samme år så George Harrison Quarrymen spille for første gang. Harrison ble imponert over John Lennons kinnskjegg og tøffe klær, og ville gjerne bli med i bandet.

The Beatles 1958 (Quarrymen)

1958I Januar 1958 hadde Quarrymen sin andre spillejobb på The Cavern. Denne gangen var Paul McCartney også med.

Paul og George var gode venner, derfor hadde Paul prøvd å fått George med i bandet i flere uker, og en kveld etter en spillejobb på Skiffle-skjelleren Morgue fikk George sjansen til å vise hva han kunne da han tok frem gitaren i bussen på vei hjem og spilte Raunchy.

Noen dager etterpå spurte Paul hva John syntes om George, og John svarte: “Ja, han blir bra, og det er det”.

Harrison ble i utgangspunktet med fordi han best på gitar og kunne spille både akkorder og soloer. Han kunne dessuten stemme en gitar, noe Lennon fortsatt ikke greide. Selv om George ble med i Quarrymen, fortsatte han også en stund i sitt eget band “The Rebels”.

The Beatles 1959 (Quarrymen)

The Quarrymen besto nå av John, Paul, George med Colin Hanton på trommer. John “Duff” Lowe deltok av og til på piano. Trommeslageren Colin Hanton ble forbannet på en spillejobb og ødela konserten. Trommisen hoppet av bussen før de var hjemme, tok med seg trommene og forsvant for alltid. George Harrison trodde dette var slutten, og begynte å spille med The Les Stewart Quartet.

I August 1959 skulle The Les Stewart Quartet spille på Casbah Coffee Club, men hadde en stor krangel samme kveld. Les Stewart ble sur, nektet å spille der og lot bandets leder Ken Brown i stikken. George hentet kompisene John og Paul, og på betingelse av at Ken fikk lov å bli med i Quarrymen, spilte de på Casbah Coffee Club hver uke i flere måneder for vel 15 pund kvelden. Dette var forholdsvis bra betalt, siden mange av bandene spilte der for erfaringen.

En kveld var Ken Brown så forkjølet at han ikke greide å spille, og deltok derfor ved å jobbe i garderoben isteden. Selv om han ikke spilte, insisterte klubbeier Mona Best på at han skulle ha betaling for denne kvelden. Resten av Quarrymen protesterte, og ville ikke spille mer på Casbah Coffee Club.

nodennis

Quarrymen skiftet deretter navn til “Johnny and the Moondogs” og ble med i en talentkonkurranse i Manchester. Fordi de måtte rekke siste toget hjem, kunne de ikke være der til avstemmingen ble foretatt. Men de fikk hørt bandet “Rory Storm and the Hurricanes” med Ringo Starr på trommer.

The Beatles 1960 (The Silver Beatles)

The Quarrymen skiftet navn til “Long John And The Silver Beetles”, deretter “The Silver Beatles”, deretter “The Beatles”.

John ville at bestevennen Stuart Sutcliffe skulle bli med i bandet. Stuart var mer artist enn musiker, og solgte et maleri for 65 pund. Det var mye penger den gang, så han kjøpte seg en bassgitar og ble med.

I mai dro Quarrymen på turne til Skottland, der de skulle spille både som oppvarmere og backingband for balladesangeren Johnny Gentle. Like før turneen hadde de skiftet navn til “Long John And The Silver Beetles”, men skiftet like etter til “The Silver Beatles”.

Bandet fikk åtte pund i uka, og turneen var en fiasko fra ende til annen. Blant annet krasjet John Lennon bilen de kjørte i, og batteristen Tommy Moore måtte på sykehus etter å ha fått slått ut tennene av en gitar som kom flyvende gjennom luften.

Etter turneen sluttet Tommy Moore i bandet fordi kjæresten syntes han kastet bort tiden. Han gikk tilbake til sin vanlige jobb som truckfører på en flaskefabrikk.

anglia

Som samlingssted i Liverpool benyttet de seg av kaffebaren “Jacaranda”, hvor de også hjalp innehaver Allen Williams med oppussing og dekor. Han skaffet dem til gjengjeld en spillejobb i Tyskland og i august dro bandet til Hamburg i en minivan for å spille på The Indra Club. Da hadde de skiftet navn til bare “The Beatles”.

Siden bandet nettopp hadde fått med seg trommeslager Pete Best, og ikke hadde øvd sammen før konserten, ble den første konserten en fiasko. Men dagen etter tenkte de at de skulle satse på sceneshow, så derfor drakk de øl, gjorde ablegøyer og hoppet rundt på scenen. Dette syntes publikum om, og ryktene om de gale musikerne fra England spredte seg fort.

indracolour

Bandet besto nå av John Lennon, George Harrison, Pete Best, Paul McCartney og Stuart Sutcliffe.

For å holde seg våken mens de festet og spilte, tok de tyske amfetaminbaserte slankepiller, “Preludin”. Dette var The Beatles første møte med narkotika.

Bandet skiftet spillested til Kaiserkeller, hvor de alternerte med bandet Rory Storm and his Hurricanes med Ringo Starr bak trommene. De kom i kontakt med tyske kunststudenter, blant annet Astrid Kirschherr og Klaus Voorman som begge skulle spille roller i bandets utvikling og historie. De ble også kjent med gitarist og vokalist Tony Sheridan, som spilte på Top Ten Club på Reeperbahn, og de var ofte med dit og gjestespilte sammen med Tony. Dette likte ikke innehaveren av Kaiserkeller, han ble sur og meldte fra til politiet at George Harrison var mindreårig (han var fortsatt 17 år). George ble deportert tilbake til England, og snart dro også Pete Best og Paul McCartney hjem etter et branntilløp i Bambi Kino, hvor de bodde. Etter hvert dro også John Lennon hjem, men Stuart Sutcliffe drøyde til etter jul, da han var blitt sammen med Astrid Kirschherr og hadde flyttet inn hos hennes familie.

Før Stuart kom tilbake spilte Beatles en del konserter i Liverpool med Chas Newby på bass. På plakaten sto det “The Beatles – direkte fra Hamburg”, noe som fikk de fleste til å tro at de var et tysk band. Alle som tidligere hadde hørt Beatles spille ble voldsomt overrasket over hvor bra de var nå, de hadde utviklet seg veldig i Hamburg og var nå blitt skikkelig profesjonelle på scenen.

Beatles’ midlertidige bassist Chas Newby dro tilbake til skolen etter jul, og forlot bandet. Men Stuart var tilbake – midlertidig. Det ble etter hvert mange spillejobber, så bandet måtte leie en egen sjåfør for å kjøre seg rundt, Neil Aspinall.

The Beatles 1961

Beatles spilte inn plate i Tyskland, spilte konserter på The Cavern Club i Liverpool, ble oppdaget av Brian Epstein og forberedte sin første audition for et britisk plateselskap.

Da George fylte 18, hjalp Allen Williams de med å søke om arbeidstillatelser i Tyskland, og de reiste tilbake til Hamburg, nå for å spille på Top Ten Club, der de allerede hadde opparbeidet seg et trofast publikum.

Stuart Sutcliffe fortsatte noen uker til, men da kjæresten hans hadde ordnet plass til han ved en kunstskole i Hamburg, bestemte han seg for å slutte i bandet. George var ikke så lysten på å spille bass, så Paul tok over. Han kjøpte sin berømte fiolinformede Höfnerbass. Beatles fikk med seg Roy Young på keyboards.

Da Beatles kom tilbake fra Hamburg hadde de god trening i å spille ute. Dette resulterte i flere spillejobber på the Cavern Club, og Beatles ble fort et av de mest populære bandene som spilte der. Folk strømmet til for å se the Beatles.

Beatles returnerte til Hamburg sommeren 1961. En av deres kompiser i Hamburg, Tony Sheridan, var allerede godt etablert i Tyskland, og hadde kontrakt med Deutsche Grammophon. En kveld så agenten hans Beatles opptre på en klubb. Han fikk Beatles til å være backingband på Tony’s neste plate. På fem av låtene var Beatles backingband (“My Bonnie”, “The Saints”, “Why”, “Take Out Some Insurance On Me, Baby” og “Nobody’s Child”), men de fikk lov til å ha med to låter selv; “Ain’t She Sweet” (som ble utgitt som single i 1964) og “Cry For A Shadow” (en instrumental av John og George, som forøvrig er den eneste sangen John og George skrev sammen).

sheridan

9. november 1961 var den legendariske dagen da Brian Epstein møtte the Beatles. Opptil flere fans hadde kommet inn i platebutikken hans og spurt etter “My Bonnie”-singelen. Brian dro ned til The Cavern sammen med sin assistent for å se hva alt oppstyret skyldtes. Etter at Beatles var ferdig å spille kom Brian Epstein backstage for å prate med dem. Beatles visste ikke mye om Brian, og Brian syntes ikke Beatles var verdens beste band. Men Epstein var homofil, og mange mener han ble forelsket i Lennon.

cavern

Et par uker senere møtte Beatles Brian igjen, og denne gangen tilbød han seg å være manager for dem. Beatles takket ja, og signerte en kontrakt som ga Brian 25% av inntektene de neste fem årene.

Beatles hadde helt til nå kledd seg i skinndresser både på scenen og privat. Nå syntes imidlertid Brian Epstein at disse kostymene var modne for utskifting – og var viktige for et eventuelt nasjonalt gjennombrudd. For Epsteins regning byttet de ut skinnklærne med skreddersydde dresser på scenen og gikk i skinndressene privat.

The Beatles 1962

Ringo Starr ble med i the Beatles, de fikk sin første platekontrakt og spilte inn “Love Me Do”.

1962

1. Januar 1962 møtte the Beatles opp på plateselskapet Deccas lydstudio i London, der de spilte inn 15 låter. Beatles var ikke fornøyd men plateselskapet uttrykte at de var strålende fornøyd. Allikevel ble det ikke noe platekontrakt med Decca. Dick Rowe, som var sjef for Decca, mente at gitarband var på tur ut. Rowe er senere blitt kjent som mannen som avviste the Beatles. Sannheten er at Rowe overlot avgjørelsen til sin innspillingsleder Mike Smith. De hadde to grupper som hadde prøvespilt, og Smith valgte Londonbaserte “Brian Poole and the Tremeloes”, som han fikk suksess med, men ikke på langt nær den suksessen som Beatles skulle vise seg å bli.

“Like Dreamers Do” fra prøvespillingen for Decca Records:

8. Mars debuterte Beatles på BBC radio i programmet “Teenager’s Turn”, programmet ble innspilt i Manchester dagen i forveien. Senere får de en prøvespilling for plateselskapet EMI.

6. Juni gikk Beatles i platestudioet til selskapet EMI, for å spille inn “Love Me Do”, “Besame Mucho”, “P.S. I Love You” og “Ask Me Why”. Resultatet blir ikke bra nok for utgivelse, så de må komme tilbake senere for å gjøre et nytt forsøk.

Brian Epstein og/eller deres nye plateprodusent George Martin mente at daværende trommeslager Pete Best var for dårlig, og en dag kalte Epstein Pete inn til kontoret sitt og ga ham sparken. John hadde tidligere ringt Ringo Starr (døpt Richard Starkey), som da spilte med Rory Storm and the Hurricanes i Butlins feriekoloni i Wales, og da Pete ble sparket ble Ringo Beatles nye trommeslager.

Pete Best har mange forsvarere, spesielt i Liverpool – og disse var begeistret for Petes “atom-beat” trommestil. De har ingen forståelse for at han fikk sparken pga for dårlig tromming. En teori fra Liverpool går ut på følgende: Mona Best fungerte i denne tiden som booking manager for gruppa, hun skaffet dem spillejobber. Dette var i hennes interesse siden sønnen Pete var med i gruppa. Hennes posisjon kunne ha ført til interessekonflikt mellom Brian og Mona. Brian ønsket å kutte forbindelsen mellom Beatles og Mona, noe som resulterte i at han valgte å sparke Pete som trommeslager. Beatles beholdt imidlertid alltid kontakten med Mona, da Sgt. Pepper utkom i 1967 ble noen av medaljene John har på dressen sin lånt ham av Mona.

10. april 1962 døde Stuart Sutcliffe av hjerneblødning, etter å hatt hodepine i lang tid. Enkelte tror det var et slag fra John Lennon i 1961 som var årsaken til hans død. Noen mener det var misbruk av amfetamin, andre tror det var etter at han kom i bråk i Liverpool etter en konsert i 1961. Spekulasjonene er mange, men vi får aldri svaret.

4. september gikk Beatles i platestudioet til selskapet EMI, og spilte inn komponisten Mitch Murrays “How Do You Do It” og sin egen komposisjon “Love Me Do”. Resultatet var nok en gang utilfredsstillende og de returnerte den 11. september. Da spiller de inn “Love Me Do” og ” P.S. I Love You”, i tillegg til en ny sang “Please Please Me”. De to første blir valgt ut til en singleutgivelse, med “Love Me Do” på side A.

“Love Me Do” ble en storslager i Liverpool, sangen kom de inn på 47. plass på Top 100, og fikk deretter så mye radiospilling at den senere nådde 17.-plass.

26. november spilte Beatles inn nye versjoner av “Please Please Me” og “Ask Me Why”

The Beatles 1963

I 1963 kom det store gjennombruddet for The Beatles. Publikum gikk berserk på konsertene og det oppsto hysteriske tilstander når bandet gikk på scenen. Dette året slo Beatles også gjennom i USA.

ppm

I januar 1963 slapp The Beatles singelen “Please Please Me”, som kom på førsteplass på musikkavisa NME sin hitliste i februar. Deres neste single ble “From Me To You”, og da EP-plata “Twist And Shout” ble sluppet i juli begynte det å ta av for bandet. Beatles holdt sin siste konsert på The Cavern like før de slapp sin fjerde single “She Loves You”. Låten gikk rett inn på førsteplass, og ble en landeplage. Man kunne høre folk gå rundt å nynne “Yeah, Yeah, Yeah” på hvert et gatehjørne. Nå hadde Beatles-hysteriet for alvor rammet Storbritannia, og det var furore hver gang Beatles skulle holde konsert. Publikum svimte av, gråt og hylte, tisset i buksa og bet seg til blods.

Beatles’ plater ble også lansert i USA, og til tross for at plateselskapet ikke hadde tro på bandet, solgte de forholdsvis bra. Etter å ha besøkt Sverige i ’63, ankom Beatles Heathrow flyplass til hylene fra tusenvis av tenåringer. Ved en tilfeldighet kom talkshow-verten Ed Sullivan gående gjennom flyplassen akkurat da. Han ble så imponert over oppstyret at han avtalte at de skulle opptre på hans TV-show. “The Ed Sullivan Show” var det mest populære showet i USA på den tiden.

Neste single fra The Beatles var “I Want to Hold Your Hand”. Denne låten ble Beatles definitive gjennombrudd i USA, og gikk rett inn på plass nummer 80 på Billboardlisten.

Avisene skrev sjeldent om popstjerner, men Beatles var godt stoff som solgte og avisene florerte med intervjuer og sladder om bandet. En kritiker for The Sunday Times ble litt revet med, og kalte Beatles de største komponistene siden Beethoven. I desember 1963 hadde Beatles hele 5 plater på Top20 i England.

The Beatles 1964

“I Want To Hold Your Hand”, “She Loves You” og “Love Me Do” toppet amerikanske hitlister og Beatles spilte inn sin første film “A Hard Day’s Night”.

Inntil 1964 hadde USA vist seg å være et dårlig marked for britiske popartister. Foruten unntaket Tornados (med “Telstar”), hadde ingen band fra Europa gjort seg bemerket i statene. Men The Beatles skulle forandret dette en gang for alle.

Singelen “I Want To Hold Your Hand” fikk en god start etter at Beatles hadde opptrådt på The Ed Sullivan Show, og hadde snart solgt mer enn i England. Innen april ’64 holdt Beatles de første fem plassene på Billboard Hot 100, mens de i Canada hadde hele ni plater på top 10 listen.

The Beatles listeplasseringer var imponerende i seg selv, men de viste bare konturene av bandets betydning for ettertiden. De hadde etablert Liverpool som verdens musikkhovedstad. Sammen med Bob Dylan lærte Beatles verden at popmusikk kunne være intelligent og kunne være bra for flere enn bare skrikende tenåringer.

I mars spilte Beatles inn sin første film “A Hard Day’s Night”. Det tok 8 uker å lage den. En av skolejentene på settet var Pattie Boyd. George ble forelsket med en gang.

1964

Beatles returnerte til England og slapp singelen “Can’t Buy Me Love / You Can’t Do That” som gikk rett til topps på de britiske hitlistene.

Senere samme år dro The Beatles til USA og turnerte. Der møtte de bla.a. Bob Dylan i New York, Paul McCartney snakket med Elvis på telefonen, og borgermesteren i New Orleans deklarerte 16. september “Beatlesdagen”.

Fire voksmodeller av Beatles ble utstilt på Madame Tussauds i London dette året. Disse modellene ble senere brukt på omslaget til “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”.

Dette året dro Beatles også på turne til Danmark, Nederland, New Zealand, Australia og Hong Kong. Ringo var innlagt på sykehus for å operere bort mandlene i starten av denne turneen, og trommeslager Jimmy Nicol tok hans plass så lenge.
Beatles i Nederland:

24. desember hadde Beatles juleshow på Hammersmith Odeon. Her møtte George Eric Clapton for første gang. Clapton spilte med The Yardbirds.

The Beatles 1965

“Eight Days A Week”, “Ticket To Ride”, “Help!”, “Yesterday”, “Day Tripper” og “We Can Work It Out” toppet listene i Storbritannia og USA.

Beatles lagde sin andre film, “Help!”, som hadde premiere på the London Pavilion i juli samme år. Filmen ble delvis spilt inn i England og delvis i Østerrike og Bahamas.

12. juni ble det annonsert at dronning Elizabeth II hadde blinket ut Beatles til å få tildelt medaljen MBE, første gang denne medaljen ble utdelt til popstjerner. Beatles hadde betydd mye for Strorbritannias handelbalanse og omdømme i utlandet. Mange tidligere medaljeholdere (de fleste krigshelter) protesterte.

Dette var siste år Beatles satte av tid til å opptre i egne radioprogrammer for BBC
Etter innspillingen av “Help!” dro Beatles på en kort Europaturne der de besøkte Frankrike, Italia og Spania.

1965

De åpnet sin USA-turne med en konsert på Shea Stadium i New York foran over 50.000 hylende fans. Dette var Beatles største opptreden til da. En konsertfilm ble senere vist på TV fra dette arrangementet

Ett annet av stoppene på denne turneen var “Hollywood Bowl” i Los Angeles og mange år senere kom det ut en plate med konsertopptak fra denne konserten samt en konsert fra samme sted i 1964.

TV-showet “The Music of Lennon & McCartney” satte fokus på komponistparet og seerne ble presentert for andre artisters tolkninger av guttenes komposisjoner. Programmet avsluttet med at The Beatles fremførte sin nyeste single, “We Can Work It Out”/”Day Tripper”.
Til jul lanserte de albumet “Rubber Soul”, som satte folk-rocken på kartet og inspirerte en ny bølge innen popmusikken.

Etter innspillingen av albumet dro Beatles til Twickenham Film Studios, hvor de spilte inn musikkvideoer til en rekke av singlehitsene sine, produsert av Tony Bramwell.

Beatles avsluttet året med det som skulle bli den siste Storbritannia-turneen sin, deriblant spilte de sin siste Liverpool-konsert.

The Beatles 1966

Beatles avslutter turnevirksomheten sin og John Lennon blir kontroversiell mens George oppdager India og Paul McCartney skriver filmmusikk.

De tre første månedene i 1966 var helt fri for turneeer og avtaler slik at The Beatles kunne lade opp batteriene. Men mangelen på ting å henge fingrene i sendte John Lennon til sengs. Han brukte hele tiden til å utforske LSD, og en reporter som intervjuet han denne tiden beskrev ham som “Storbritannias lateste person”.

1966

The Cavern Club måtte stenge fordi de hadde over 10.000 pund i gjeld. En gjeng Beatles-fans nektet å akseptere at Cavern var konkurs. De stengte seg selv inne, og måtte til slutt hentes ut av politiet.

Det var denne sommeren George Harrison møtte den legendariske sitar-mesteren Ravi Shankar på en fest i Peter Sellers’ hus. Noen dager etterpå ga Shankar George en innføring i sitarspilling, og George uttalte etterpå at han hadde mest lyst å gå ut av huset og kjøpet en enveisbillett til Calcutta. Senere samme år dro George Harrison til India der han studerte sitar hos Ravi Shankar.

I forkant av en turne i USA, kom The Beatles ut i hardt vær da et tenåringsblad siterte en uttalelse John Lennon hadde hatt i et intervju med en britisk avis. Han hadde uttalt at Beatles var større enn Gud, noe som ble dårlig likt av mange. Hendelsen førte til at Beatles ble bannlyst på flere radiostasjoner og plater og bilder ble brent og kastet.

Beatles fortsatte å turnere i USA, Asia og Europa, og overalt hvor de kom ble det stort oppstyr. Men ikke alle stedene Beatles kom var mottakelsen like god, og etter å ha takket nei til en lunsj med presidentfruen Imelda Marcos i Manila på Filippinene, fikk de blant annet drapstrusler etter seg, og flere i deres følge ble skadet da Beatles & co måtte rømme landet.

tadaaforweb

Til tross for at Lennon beklaget hendelsen flere ganger, og utdypet at han mente at Beatles som fenomen for tiden var mer i vinden enn Gud og kristendommen ble ikke turneen særlig hyggelig. Under en konsert i Memphis mottok de drapstrusler, og det hele toppet seg under i San Fransisco der politiet gikk løs på noen tenåringsjenter og slo dem med køllene sine etter at de hadde begynt å klatre på Beatles limousin. Mange ble skadet i tumultene, og dette var dråpen som fikk begeret til å renne over for The Beatles. 29. august 1966 i Candlestick Park, San Franscisco ble deres siste konsert sammen.

I november begynte Paul å eksperimentere med LSD sammen med hans venn Tara Browne. Etter å ha røyket mariuhana sammen med Tara tippet Paul på sin motorsykkel og fikk et kutt i leppen. En amerikansk DJ hevdet senere at McCartney faktisk døde da, og dette var starten på “Paul-er-død”-ryktene.

Samme måned startet Beatles de første innspillingene til “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Innspillingen kom til å ta fire måneder, og kostet over 25.000 pund. The Beatles hadde blitt lei av å være The Beatles, og syntes alt hadde blitt så forutsigbart. Ved å skape seg selv sine alter ego, skulle de distansere seg fra The Beatles, og mentalt ble de da et annet band. De lagde hele albumet fra en totalt annen synsvinkel enn de normalt hadde, og “det nye Beatles” var et faktum.

The Beatles 1967

I 1967 signerte Beatles en ny niårig kontrakt med EMI. Kontrakten ga dem mer kontroll over deres fremtidige utgivelser. Sgt Pepper og All You Need Is Love kommer ut, Epstein dør, Beatles spiller inn TV-film og selskapet Apple dukker opp for første gang.

drumlo20

The Beatles var alvorlig lei av måten Brian Epstein håndterte deres forretninger, og mente kontrakten de signerte i ’62 var for dårlig. De fant ut at til og med Rolling Stones tjente bedre enn dem selv om de solgte mindre plater.

Beatles’ kontrakt med Epstein hadde gått ut i 1965, men ingen hadde fortalt dem det, så Epstein fortsatte som manager i mange måneder. Da Beatles oppdaget at kontrakten hadde gått ut året før ble de mildt sagt forbannet, så Epstein ble bekymret for at de ikke skulle fornye hans kontrakt. På grunn av det satte han inn en klausul i den nye kontrakten som sa at alle deres “royalties” de neste ni årene skulle betales til hans selskap.

I et intervju med John Lennon i 1970 omtalte han Brian som en tyv. “Han var en grei fyr, men han visste hva han gjorde, og han robbet oss. Han tok alle pengene og tenkte bare på seg selv og sin familie. Han robbet oss, og vi fikk aldri noe ut av det”.

Beatles fortsatte innspillingen av “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” i 1967, og hadde mange sprø ideer om hvordan den skulle låte. Produsent George martin mente mye av det de ville gjøre var helt umulig, men bandet ga seg ikke før de hadde det slik de ville. Store deler av platen ble skrevet i narkorus, og noen av låtene ble forbudt av flere radiostasjoner. Blant annet ble “Lucy in the Sky with Diamonds” forbudt fordi den kunne relateres til LSD.

1967

I juni 1967 deltok The Beatles i verdens første satelittoverførte TV-sending, der de spilte “All You Need is Love”. Programmet ble sett av over 200 millioner mennesker verden over.

I august døde Brian Epstein av en overdose piller og alkohol, bare 32 år gammel. Alle visste at han hadde lidd under depresjon noen måneder, og han hadde prøvd å ta selvmord året før. Epstein ble begravd på en jødisk kirkegård i Liverpool. Hans familie var samlet, men Beatles var ikke invitert.

På høsten filmet Beatles “Magical Mystery Tour”. De hadde stor selvtillit etter suksessen med Sgt. Pepper-platen, de bestemte seg for å gjøre alt selv, både skrive manus, regisere, spille og skrive musikk. Innspillingen skjedde på landet, og handlingen var dårlig planlagt. Ingen skjønte helt hva filmen egentlig handlet om, og den ble en total flopp. Platen solgte imidlertid bra, og både singlen “Hello Goodbye” og dobbel-EPen eller LPen “Magical Mystery Tour” kom høyt på listene der de ble utgitt.

The Beatles 1968

Etter Epstein døde av overdose i 1967 mistet Beatles gradvis retningen, og de underliggende konfliktene mellom bandmedlemmene ble stadig mer intense. Allikevel klarte de å spille inn nesten 80 nye låter, men disse var ofte spilt inn av enkeltmedlemmer alene. I denne perioden kom George Harrison til å bli en låtskriver på høyde med Lennon og McCartney.

John og George dro til Rishikesh i India, og fire dager senere kom Paul og Ringo for å bli med å meditere med Maharishi Mahesh Yogi.

india

1968 var også året da John ble forelsket i Yoko Ono, og bestemte seg for å forlate sin kone for henne. Yoko hadde stor innflytelse på John, noe som de andre i bandet mislikte. Spenningen steg da John ville ha med Yoko i studio under innspillinger med The Beatles. Det ble fort klart at John var mere interressert i å jobbe med Yoko enn med bandmedlemmene, og enden på The Beatles kom stadig nærmere.

Under “The Tonight Show” (et amerikansk TV-program) i mai, annonserte Beatles at de hadde startet sitt eget firma, “Apple Corps”. Samme måned begynte de innspillingen av albumet “The Beatles” som ble mer kjent som “The White Album”.

I juli tok Beatles fatt på innspillingen av “Hey Jude”. Innspillingen fant sted i Trident Studios i Soho. Paul McCartney sa senere at han skrev sangen som trøst til Julian Lennon etter Johns skilsmisse fra Cynthia. Tittelen var egentlig “Hey Jules”, men ble endret til “Hey Jude” før innspillingen. “Hey Jude” ble sluppet i august, og solgte over 6 millioner på verdensbasis.

1968

The Beatles 1969

Dette året kom den psykedeliske filmen “Yellow Submarine”, Beatles ga sin siste konsert og spilte inn platen “Abbey Road”.

1969

I 1969 kom den animerte filmen “Yellow Submarine”, som var et psykedelisk eventyr der The Beatles skal overvinne de onde blå slemmingene og gjeninnføre musikk til et sted kalt Pepperland. Foruten fire nye sanger og en gjesteopptreden i slutten av filmen bidro Beatles kun med noen manusideer til deres fjerde film som hadde premiere i London 17. juli ’68 (seks måneder før albumet).

Halve platen besto av orkestral bakgrunnsmusikk komponert av produsent George Martin. Denne platen var den siste Beatles-platen i mono.

30. Januar spilte The Beatles sin siste konsert. Den foregikk på taket av deres kontorbygning i Savile Row 3 i London og ble stanset av politiet etter naboklager. Konserten ble filmet og opptakene ble med i filmen “Let It Be” året etter.

“Abbey Road” ble spilt inn etter “Let It Be”, men ble gitt ut før den. Platen var det siste store albumet Beatles ga ut.

abbey

Dette året begynte bandmedlemmene å tenke på solokarrierer, så Paul spurte George Martin om han kunne produsere et nytt album under forutsetting at innspillingen ble gjort som “i gamle dager”. Albumets tittel refererer til EMI Studios i Abbey Road der Beatles spilte inn de fleste av sangene sine. The Beatles ble fotografert mens de krysset veien foran Abbey Road Studios i vanlige klær.

The Beatles 1970

I 1970 spilte Beatles for siste gang sammen i studio, ga ut platen “Let It Be” og ble offisielt oppløst.

1970

I januar 1970 spilte Beatles inn sin siste innspilling sammen. Bare Paul, George og Ringo møtte opp, fordi John var på ferie i Danmark. Den siste sangen de jobbet med var George Harrison’s “I Me Mine”.

naked

“Let It Be”, som ble spilt inn i 1969, ble en miserabel opplevelse for de involverte. The Beatles filmet konstant mens de laget platen og mens bandet gikk i oppløsning. De var så lei at etter at platen var spilt inn var det ingen som brydde seg om å gjøre den nødvendige etterproduksjonen som behøvdes. “Let It Be” ble sluppet i Storbritannia 8. mai 1970, og toppet listen to uker senere. I USA forhåndssolgte den til 3.7 millioner kopier, og fikk en Oscar for beste filmmusikk det året.

Den 10. april annonserte Paul McCartney i et intervju at Beatles skulle splittes. Lennon ble fornærmet fordi han ikke fikk annonsert dette selv fordi det virket som om det var McCartney’s ide. Lennon hevdet i ettertid at det var han som startet bandet, og følgelig også han som splittet det.

Ved utgangen av 1970 hadde Beatles solgt over 500 millioner plater.

The Beatles 1971-1993

Medlemmene av The Beatles tok fatt på sine solokarrierer. Lennon startet den fiktive gruppa Plastic Ono Band, McCartney dannet gruppa Wings. Parallellt med dette, fortsatte plateselskapet EMI/Capitol å utgi plater med The Beatles, men dette var stort sett samleplater med tidligere utgitte sanger. Platene fortsatte å selge.

bangla

John, George og Ringo dukker opp som musikere på hverandres album, forholdet til McCartney er fremdeles noe kjølig. Ringo, den joviale trommis er den som bærer minst nag, og han og Paul spiller på hverandres album i ny og ne. Paul McCartney og Ringo Starr besøker Norge, Ringo for å spille inn et TV-show på Geilo i 1971, Paul for å gi konsert i Njårdhallen, Oslo med sin nye gruppe Wings i 1972.

paulringo

I 1977 gir EMI/Capitol ut et konsertalbum med The Beatles, satt sammen av konsertopptak fra da The Beatles spilte i Hollywood Bowl, LA i 1964 og 1965. På samme tid dukker det opp et opptak med The Beatles fra da de spilte på Star Club i Hamburg ved juletider 1962, som blir utgitt på plate av et annet plateselskap. Etter hvert blir denne plata kjent ulovlig, og er ikke lenger i handelen. Avisene spekulerer på en gjenforening av The Beatles gjennom hele 70-tallet, men det skjer ikke. Det nærmeste man kommer er at John, George og Ringo alle medvirker på Ringo-sangen I’m The Greatest komponert av Lennon i 1973, og at Paul, George og Ringo spiller sammen i bryllupsfesten til Eric Clapton i 1979. I 1980 blir “Norwegian Wood – Den norske Beatlesklubben” stiftet i mars, i desember blir John Lennon skutt ned og drept utenfor sin leilighet på Manhattan av en gal mann. Wings blir oppløst.

dakota

Drapet på Lennon gjør at salget av Beatlesplater, som aldri har vært dårlig, igjen får en oppsving. I 1987 begynner man å utgi de engelske Beatlesplatene på CD, men The Beatles Live at The Hollywood Bowl fra 1977 kommer ikke i dette formatet. Paul McCartney besøker Norge for andre gang i 1989, denne gangen gir han konsert i Drammenshallen. Gjennom hele 70 og 80-tallet ligger The Beatles i rettssak med EMI/Capitol om for lite royalties for platesalget. Dette kommer endelig til en løsning i 1993, og kysten er klar for nye Beatles-utgivelser. Fansen jubler da dobbelalbumet The Beatles Live at BBC kommer i handelen, med opptak Beatles gjorde for radio på sekstitallet. Paul McCartney ga også to konserter i Oslo Spektrum i 1993.

The Beatles 1994-1996 (“The Threetles”)

De tre gjenlevende Beatlene kommer sammen igjen.

bw5b

I denne perioden kom de tre gjenlevende Beatlene George, Paul og Ringo sammen igjen i forbindelse med prosjektet The Beatles Anthology. Dette var historien om the Beatles, fortalt av dem selv. Prosjektet omfattet plateutgivelser, en TV-serie og en bok. George, Paul og Ringo hadde en jam-session hjemme hos George og spilte inn to sanger i Pauls studio. De to sangene var Free As A Bird og Real Love, to etterlatte komposisjoner av John Lennon. Lennon synger selv på disse sangene, hans stemme er hentet fra hans arbeidsdemoer.

The Beatles 1997-2016

George dør, men det er flere Beatles-prosjekter på gang som ble påbegynt før hans bortgang.

I 1998 blir Paul McCartney enkemann da hans kone gjennom 29 år, Linda McCartney dør av brystkreft, samme sykdom som rammet Pauls mor da han var 14.

I 1999 relanserte Beatles sin 1968-tegnefilm Yellow Submarine på DVD og med et nytt “songtrack” album, der de gamle Beatlesangene hadde fått et mer moderne lydbilde. Paul McCartney kommer på et uoffisielt besøk til Norge.

I 2000 havnet Beatles på hitlistene verden over igjen da de utga Greatest Hits – samlingen “1”. Den har hittil (2006) blitt solgt i mer enn 27 millioner enheter.

De tre gjenlevende Beatlene feirer Ringos 60-årsdag i 2000

De tre gjenlevende Beatlene feirer Ringos 60-årsdag i 2000

I 2001 døde George Harrison etter langvarig kamp mot kreften. Paul McCartney opptrer på Nobel-konserten i Oslo Spektrum like etterpå.

I 2002 var Paul og Ringo sammen igjen på scenen i Royal Albert Hall for å hylle minnet om kameraten George i konserten The Concert For George

I 2003 ga The Beatles ut en omarbeidet versjon av Let It Be albumet, Let It Be…Naked, der de bl.a. fjernet de svulstige arrangementene fra Phil Spector som hadde kjennetegnet originalen.

I 2004 begynte The Beatles å utgi sine amerikanske album på CD for første gang, med boksen The Capitol Albums. Paul McCartney gir konsert i Oslo, på Valle Hovin – og deler ut en gratis bil!

I 2006 startet forestillingen LOVE i Las Vegas, – et samarbeid mellom Beatles og sirkustruppen Cirque Du Soleil, prosjektet var opprinnelig satt i gang av George Harrison før han døde. Beatles-produsent George Martin og hans sønn Giles har satt sammen musikken til forestillingen, ut ifra arkiverte studio-opptak med The Beatles. Et soundtrack-album kom 20. November 2006. Volum 2 av The Capitol Albums kommer også ut. Samlet har nå platene til The Beatles blitt solgt i mer enn 600 millioner eksemplarer verden over (2006).

I 2007 samlet Paul, Ringo og enkene etter John og George seg i Las Vegas igjen for å avduke minnesmerke over de to avdøde Beatlene, og Help! filmen kom ut verden over på DVD. Beatles-musikalen Across The Universe hadde suksess på kino.

I 2008 kom dokumentarfilmen All Together Now om arbeidet med LOVE ut på DVD. 11. September åpnet Beatles-Platz Hamburg – et monument på Reeperbahn til ære for The Beatles.

I 2009 opptrer Paul McCartney og Ringo Starr sammen igjen i Radio City Music Hall i New York 4. April. Opptredenen er en del av en veldedighetskonsert hvor inntektene går til å lære 1 million barn transcendental meditasjon. Konserten blir videofilmet og sendt på TV i USA i 2012. 09/09/09 kom TV-spillet The Beatles:RockBand om og med Beatles sin musikk. Spillet er tilgjengelig for Playstation 3, XBox 360 og Wii. Samme dag kom også The Beatles sine CDer ut på nytt i forbedret lyd, både i stereo og mono. Dette markerte første gang de fire første Beatles-albumene var tilgjengelig i stereo på CD, og Beatles markerte seg med dette igjen på hitlistene verden over. Beatles får eget museum i Hamburg.

I 2010 fortsatte Paul og Ringo å opptre live med sine respektive turneer. Det var flere jubileer, 50 år siden Beatles fikk det endelige navnet sitt og startet sine profesjonelle karrierer, 50 år siden Beatles dro til Hamburg for første gang, 70 år siden John Lennon ble født og 30 år siden han ble drept. Disse jubileumene ble markert både i Liverpool, Hamburg og i andre land av de forskjellige Beatles-fanklubbene. Apropos fanklubber så fylte den norske Beatlesfanklubben “Norwegian Wood” 30 år i 2010. La oss ikke glemme at også Ringo Starr fylte 70 år, og den dagen var han i full sving med sin sommerturné og sto på scenen i Radio City Music Hall i New York City. Etter at Ringo hadde avsluttet konserten dukket plutselig Paul McCartney opp på scenen, og som en overraskelse for Ringo spilte han Beatlessangen “Birthday”. 18. oktober kom det ut remastrede versjoner av samlealbumene fra 1973 med hitsene til Beatles, “1962-1966” (også kjent som “Red album”) og “1967-1970” (også kjent som “Blue album”). De vanligste platene i den opprinnelige sekstitallsdiskografien til Beatles ble omsider gjort tilgjengelig for nedlasting via iTunes og for å promotere denne begivenheten ble en film fra Beatles’ første konsert i USA lagt ut gratis på nett.

I 2011 fortsetter Paul og Ringo å opptre live med sine respektive turneer. Paul, Yoko og Olivia samles i Las Vegas i juni for å feire “Love”-forestillingens femårsjubileum og Ringo gir sin første konsert i Norge den 11. juni på Norwegian Wood-festivalen i Frognerbadet i Oslo. Paul McCartney forlover seg med Nancy Shevell etter at de har datet i noen år. Soundtracket til “Love” og “The Beatles Anthology” blir tilgjengelig via iTunes.

I 2012 opptrer Paul McCartney på årets Grammy-galla og “Band on the run” vinner Grammy. Ringo skulle vært blant utdelerne men må stå over pga lungebetennelse. “Yellow Submarine”-filmen utkommer for første gang på Blu-ray i mai og Magical Mystery Tour følger i oktober. Paul McCartney opptrer under Dronning Elisabeths 60-årsjubileum som monark. Pauls turne “On The Run” fortsetter i Europa og Sør-Amerika, mens Ringo turnerer med sitt All-Starr Band i Nord-Amerika om sommeren. McCartney fyller 70 år den 18. juni. Under OL-åpningen i London i juli markeres The Beatles’ betydning for britene ved at en gjeng i Sgt Pepperdrakter marsjerer inn under åpningsseremonien, “Yellow Submarine”-ballonger bæres rundt og Paul McCartney leder stadion i allsang på “Hey Jude”. 24. juli kommer det ut et nytt samlealbum med Beatles, denne gang er det ikke tilgjengelig fysisk som LP eller CD, men er kun nedlastbart fra iTunes. Det er 50 år siden den første Beatlessinglen “Love Me Do” ble utgitt og plateselskapet EMI markerer dette ved å gi ut den remastrede Beatleskatalogen fra 2009 på vinyl i november.

I 2013 fortsetter Ringo og Paul å reise rundt på turné hver for seg. Beatles skifter for første gang plateselskap etter å ha vært hos EMI siden 1962. Nå er de under vingene til Universal Music og de ligger ikke på latsiden: I juni kommer Beatles’ andre spillefilm “Help!” for første gang ut på Blu-ray og i november kommer det ut en ny plate med gamle radioopptak fra BBC: The Beatles’ “On Air – Live at the BBC Volume 2”. Samtidig gis 1994-albumet “Live at the BBC” ut remastret, både fysisk og på iTunes. Første bind av Beatleshistoriker Mark Lewisohns definitive Beatlesbiografi “All These Years” med undertittel “Tune In” utgis i oktober. I desember kommer en utgivelse med navnet “Bootleg Recordings 1963” som kun er tilgjengelig som nedlasting via iTunes.

I 2014 feiret USA at det var 50 år siden Beatles ankom og satte landet i brann. Allerede i januar kom de fleste amerikanske Beatlesalbumene ut på CD, og i februar ble det holdt en TV-sendt konsert der flere artister gjorde sine versjoner av Beatlessanger, og konserten ble avsluttet med opptredener av Ringo og Paul. Ellers fortsatte begge disse å turnere, McCartney ble dessverre syk i mai og måtte avlyse noen konserter, men frisknet til og fortsatte turneen. Ellers kom “A Hard Day’s Night”-filmen ut på nytt på Blu-ray og DVD i 50års jubileumsutgave med restaurert bilde og med remastret lyd både i mono, stereo og surround. “Beatles in Mono” fikk utgivelse på vinyl, i utgaver som var fullstendig analogt mastret. Det ble annonsert at prosjektet “Beatles Live” skulle føre til en film som skal ha premiere i 2015, men det virker som dette er utsatt til 2016. Andre land feiret også at det var 50 år siden Beatles hadde spilt konserter der: Holland, Danmark, New Zealand og Australia. I Japan utgis en egen CD-boks med fem av de japanske albumutgivelsene til Beatles fra sekstitallet, disse utgis nå for første gang på CD.

I 2015 besøkte Paul McCartney Norge på sin “Out There” turné og spilte på Telenor Arena 7. juli, med det samme bandet som han spilte med ved forrige besøk, Valle Hovin i 2004. Ettersom Ringo fylte 75 år samme dag, spilte McCartney bursdagsangen “Birthday”. 50-årsjubileet for Help!-filmen ble feiret i Østerrike med egen Beatlesuke der Beatles spilte inn sine scener for Alpene-sekvensen i filmen, og ellers med utgivelse av to forskjellige bildebøker fra filminnspillingene. 9. oktober ville John Lennon ha fylt 75 år. Beatlesfestivalen på Beitostølen avholdes for tiende gang idet både Paul og Ringo er i gang med hver sine respektive turneer i Nord-Amerika. 6. november kommer det ut en nymikset versjon av det bestselgende albumet “Beatles 1”, og denne gangen kommer den også i utgaver som inneholder 1 eller 2 videoplater, med musikkvideoer til Beatlessangene. Julaften ble det åpnet for Beatles på poulære strømmetjenester som Apple Music, Spotify og Tidal, samte en rekke andre.

I 2016 besøkte Paul McCartney for første gang Bergen og ga en konsert der 24. juni. Ringo fortsetter sin turnévirksomhet i Nord-Amerika, Japan og Korea. Beatlesprodusenten George Martin døde. Forestillingen “Love” i Las Vegas har tiårsjubileum og feiret denne i juli med Paul, Ringo og enkene etter John og George til stede. I september kom dokumentarfilmen “Eight Days A Week – The Touring Years” på kino og senere på DVD/Blu-ray. Paul og Ringo var til stede og kastet glans over verdenspremieren i London, sammen med enkene og en haug andre celebriteter. Dagen før filmpremieren var Paul og Ringo tilbake i Abbey Road studio 2, der de ga intervjuer. Filmen hadde vært under utarbeidelse helt siden ideen ble unnfanget i 2002 og tok for seg perioden 1962-1966 i Beatleshistorien, mest sett fra et amerikansk perspektiv. I forbindelse med filmen kom omsider livealbumet med remiksede og remastrede opptak fra tre konserter i Hollywood Bowl i 1964 og 1965 ut på CD, som nedlasting og på strømmetjenester, med fire ekstra sanger i forhold til LP- og kassettutgavene som kom ut i 1977. Beatles første trommeslager Pete Best og hans band besøker Beitostølen.

I 2017 var det 50 år siden albumet “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” kom ut, og i den forbindelse ble det lagd en jubileumsutgave av albumet, som utkom i flere varianter. Den mest påkostede utgaven ble presentert på seks discer, der første disc inneholdt en ny steromiks av albumet (nymikset av Giles Martin og Sam Okell). De tre resterende CDene inneholdt uferdige versjoner av sangene, nye stereomikser av “Penny Lane” og “Strawberry Fields Forever” samt monomiksen av albumet. De to videodiscene, en Blu-ray og en DVD inneholdt albumet remikset for surround samt en videodokumentar fra 1992 samt musikkvideoene til “A Day In The Life”, “Penny Lane” og “Strawberry Fields Forever”. Paul McCartney og Ringo Starr fortsetter å gi konserter hver for seg og nye studioalbumer er bebudet fra begge to. Paul McCartney dukker opp som fengslet pirat i den siste filmen i serien “Pirates of the Caribbean”.

happy

Paul McCartney og Ringo Starr.

Teksten er redigert og oppdatert av Roger Stormo.